maanantai 17. marraskuuta 2014

Vesimaksusta

Kilahti parisen viikkoa sitten isännöitsijältä postia jossa oli vesimittarin lukupyyntö vuosittaista tasauslaskua varten. Tänään nappasin postilaatikosta tasauslaskun joulukuun vastikkeen yhteydessä maksettavaksi ja olihan tuo mukava yllätys kun pahempaa odotin. Kämpässä on siis majaillut viimesen puolen vuoden aikana eräs naishenkilö melko tiiviisti ja naisillahan suihkussa kuluu joka kerta varmaan se varttitunti, perkele :D

Kylmävesimaksu tällä osalla Suomea on 5.5e ja mittarilukema viimeselle 12kk ajanjaksolle oli vajaat 60m3, eli yhteensä kulutusmaksu oli vajaat 330e/v. Tämä jaoteltuna vuoden osille: 27.5e/kk - 6,90e/vk - 1e/pv.

Noh, mitenkäs tätä sitten lähtis laskemaan? Kerroin joku aika sitten uudesta 7l/min suihkupäästä jonka hommasin vanhan tilalle. Hieman kyseltynä ympäriinsä rajoittamaton vedenpaine on siellä 12-14l/min tienoilla 90-luvun taloissa (virhemarginaali oletuksessa helvetin iso) joten esimerkiksi jos se olisi tuon 12l/min niin uudella suihkupäällä saataisiin about 40% säästö vesilaskuun jollon vesilasku vuodessa olisi noin 200e joka osiin jaettuna olisi: 16.5e/kk - 4.1e/vk - 0.60e/pv. Ei siis paha säästö pelkällä 20e maksaneella suihkupäällä, kyseisen ostoksen hinta on kuoletettu kahdessa kuukaudessa.

Mutta josko asiaa ei jätä edes tähän vaikka homma tuollakin toimis, mitenkäs asiaa voisi vielä jatkaa? Satuin lukemaan alkuvuodesta artikkelin MMM-blogista jossa kirjottaja keskittyy tällä kertaa siivoamisen "turhuuteen" ja allergioiden lisääntymiseen nyky-yhteiskunnassa. Noh, jokainen voi kuvitella että virallisen määritelmän mukaan kämpässä yksin asuva mies ei liikoja siivoa muutenkaan joten se voidaan tässä unohtaa. Pyykkiä pesen säännöllisesti jo harrastusten takia, pyyhkeet, jne 60/90 asteessa ja tästä en aio tinkiä. Olen kuitenkin viimeisen viikon aikana tehnyt pientä tieteellistä koetta ja aamuisin suihkun sijaan vain pessyt kainalot&naamavärkin pesualtaan yllä, suihkussa kävin ainoastaan kerran kun töiden jälkeen kävin 8km lenkillä hikoilemassa. Juju piilee siinä etten hikoile paljoa harrastusten ulkopuolella ja tunnin mittainen palkaton ruokatunti antaa mahdollisuuden hoitaa salitreenit keskellä päivää (väitin aikaisemmassa viestissä ettei tätä ehdi, mutta kun siirtelee osia ruokatunnista päivältä toiselle niin saa hieman pelivaraa treenipäivien ruokatunteihin :)). Jos ei hikoile niin eipä sinne suihkuun ole aamulla tarvetta, homman voi hoitaa vallan mainiosti salitreenin yhteydessä neljänä päivänä viikosta? Ei ainakaan vielä ole kukaan tullut valittamaan hajusta, edes tuo parempi puolisko :)

Laitetaan nyt vielä viimenen laskutoimitus tästä säästöstä kun niitä niin on mukava väsätä, unohdan tässä ilosesti toisen puoliskon suihkuttelut koska toivon saavani sieltä puolelta hieman tukea ja innostusta rahojen uudelleensijottamiseen. Eli suihkupään vaihdolla päästiin lukemaan 0.60e/pv. Jos käydäänkin suihkussa kotona vain sanotaanko nyt kolmena päivänä viikossa se tekee 1.8e/vk eli 7.2e/kk - 86.4e/v. Samaan tietysti pääsee tiputtamalla päivittäisen suihkuajan vajaaseen puoleen entisestä (7pv->3pv = 5min/kerta -> 2min/kerta) joka ei pitäs olla ainakaan miehelle vaikea pala. Tiputusta edelliseen kertyy karvan päälle 110e vuoteen eli 9e/kk. Tiputusta alkuperäiseen vesilaskuun ennen suihkupään vaihtoa kertyy 243e/v eli 20e/kk.

Mielestäni erittäin kannattava muutos, tässä ei ole edes otettu lukuun sähkölaskun pienenemistä joka syntyy kun vesivaraajan käyttöaste putoaa murto-osaan entisestä. Tietysti jos hien eritys on runsaampaa tai muut ihmiset huomaavat muutoksen epäsiisteytenä, tms niin sitten asiaa pitää arvioida uudelleen :) Pointti kaikille lienee se, että kaikenlaista kulutusta ja käytösmalleja kannattaa aina kyseenalaistaa ja jos rahanmenostaan on yhtään kiinnostunut niin näillä laskelmilla ja päätelmillä pystyy jo vaikuttamaan erittäin paljon!

Edit: Tietysti tuo vesilaskuhan ei koostu pelkästään suihkun käytöstä vaan siinä on mukana myös pyykinpesu sekä tiskaamiseen menevä vesi. En kuitenkaan nopeasti mietittynä usko, että noihin yhtenä tai kahtena päivänä viikossa kuluva vesimäärä olisi niin suuri että sillä olisi huomattavaa vaikutusta laskuihin. Mutta varmuuden vuoksi säästön määrää kuukaudessa voi muokata vaikka neljänneksen alemmas eli säästö alkutilanteeseen olisi vain 15e/kk, eli edelleen täysin riittävä summa ainakin meikäläiselle. Jos vaikutusta haluaa laskea tarkemmin niin ottaa vain selville paljonko pyykinpesukoneen yksi pesu käyttää vettä ja laskeskelee paljonko yksi tiskauskerta vie pesuvettä (tiskaukseen käytettävän pesualtaan tilavuus/vesimäärä + huuhteluun menevä vesimääärä) :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti